het hoofdgebouw

Als men de originele bouwtekeningen bekijkt van de architecten C.H. de Bever en C.M. van Moorsel, dan begrijpt u de redenen waarom een gebouw is geworden tot dat wat het op de dag van vandaag is.

De Klokkenberg is uiterst functioneel gebouwd naar het gebruik van dat moment. Dit komt terug in de raam- en deuropeningen, de funderingen, de dragende en niet dragende wanden, kortom in alles wat het gebouw een gebouw maakt. In de lange tijd van gebruik is er natuurlijk van alles gewijzigd, maar de basis is, na het strippen van het gebouw, aan de hand van de originele tekeningen te herkennen en te begrijpen.

In basis hebben de 16 appartementen en de 3 penthouses van het Hoofdgebouw verschillende achterliggende functies gehad; de centrale hoofdingang diende als grote entreehal, de zusters bereikte vanuit het Zusterhuis via de westelijke verbindingsgang het Hoofdgebouw en het personeel kwam vanuit het Economiegebouw met maaltijden en verbandmiddelen het Hoofdgebouw binnen via de oostelijke verbindingsgang.

Ook het kantoor van geneesheer-directeur van het sanatorium bevond zich in het Hoofdgebouw gelegen naast de vide van de entreehal op de eerste verdieping. Links van het kantoor zat de enige operatiekamer en tussen de torens, op de eerste en tweede verdieping, waren de afdelingen opname en medische diensten gevestigd. Op de bovenste bouwlagen waren zowel aan de zuidzijde als de noordzijde kamers voor de lekenverpleegkundigen, dit is allen terug te vinden in de huidige plattegronden, die veel gelijkenis vertonen, doch ook een duidelijke karakteristiek verschil in zich dragen.

Als bijzondere appartementen zijn de penthouses ontwikkeld, welke geaccentueerd worden door de prachtige torens aan weerszijden. De torens hebben een hoogte van ca. 35 meter waar nog steeds het in ”Tudor” stijl opgetrokken metselwerk aanwezig is. Op deze wijze heeft ieder penthouse dan ook haar eigen verhaal.

Maak nu een afspraak met een van de makelaars